REOBERTURA DEL MERCAT DE SANTS



L'històric Mercat de Sants de Barcelona va tornar a obrir el passat mes de maig un cop finalitzades les obres de rehabilitació de l'estructura de l'edifici i les parades, iniciades l'any 2009. Les actuacions de CULLERÉ I SALA inclouen el reforç de la coberta, la redistribució de les parades, l'estructura d'un supermercat i la formació de dues plantes sotarrànies: una de càrrega i descàrrega de mercaderies, i l'altra d'aparcament per als clients. 

El mercat disposa de 3.000 m2 destinats a les parades i un autoservei Mercadona, a part d’un aparcament amb 90 places i un sistema de climatització que en garanteix l’eficiència energètica. Al subsòl, a banda del pàrquing, hi ha dues plantes més per a la càrrega i descàrrega de mercaderies i també per al tractament de residus.Durant aquests quatre anys, a més de renovar totalment la superfície comercial, s’ha renovat la coberta del mercat i els desguassos pluvials (des de dins el sostre és de fusta, i l’aspecte a sorprès molts visitants). Pel que fa als elements modernistes de la façana, s’han restaurat per respectar l’essència del mercat. 



Una de les característiques del Mercat de Sants és que en l’estructura presenta diversos elements modernistes. La remodelació s’ha fet preservant aquest caràcter singular perquè l’edifici, creat per l’arquitecte Falqués i Urpí, està protegit com a bé cultural d’interès local al catàleg del patrimoni arquitectònic i historicoartístic de Barcelona. És per això que tot i que la renovació de la funcionalitat interna de l’edifici ha estat integral, la rehabilitació ha preservat la singularitat de l’edifici i n’ha mantingut volumetria, façanes, elements estructurals i ornaments.
Aquest edifici va començar a construir-se l’any 1892 (cinc anys abans de l’agregació de Sants a Barcelona) i es va acabar el 1913. Va ser projectat pels arquitectes barcelonins Pere Falqués i Urpí i Antoni de Falguera i Sivilla. La història del mercat, però, es remunta a mitjan segle XIX, quan es va començar a fer un mercat a l’aire lliure i va canviar d’ubicació (sempre dins de Sants) diverses vegades. En un d’aquests trasllats, aquest punt d’intercanvi comercial es va situar en un antic hort en desús que havia estat conegut com a “hort nou”. És per això que en un principi es va anomenar Mercat Nou, designació que s’ha conservat en l’estació de metro que hi ha ben a prop. Va ser finalment en aquest punt on es va decidir aixecar el mercat cobert que avui s’ha reobert remodelat i amb un aspecte que, segons el més veterans, no té res a veure amb el d’abans


Carrer de Sardenya, 229, 08013 Barcelona 
t. +34 932 65 77 91 
f. +34 932 444 034 
m. info@culleresala.com